Основні рецензенти

Білоцерківець Володимир Вікторович - Український державний університет науки та технологій

Герасименко Анжеліка Григорівна - Київський національний торговельно-економічний університет

Завгородня Олена Олександрівна - Український державний університет науки та технологій

Литвиненко Наталія Іванівна - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Тарасевич Віктор Миколайович - Український державний університет науки та технологій

Пилипенко Ганна Миколаївна - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Ходжаян Аліна Олександрівна - Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка

Прушківський Володимир Генадійович - Національний університет «Запорізька політехніка»

Задоя Анатолій Олександрович - Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля

Прушківська Емілія Василівна - Національний університет «Запорізька політехніка»

Мушникова Світлана Анатоліївна - Український державний університет науки та технологій

Пилипенко Юрій Іванович - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Смєсова Вікторія Леонідівна - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Безугла Людмила Сергіївна - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Амоша Олександр Іванович - Інститут економіки промисловості Національної академії наук України

Булєєв Іван Петрович - Інститут економіки промисловості Національної академії наук України

Залознова Юлія Станіславівна - Інститут економіки промисловості Національної академії наук України

Ареф’єва Олена Володимирівна - Національний авіаційний університет

Прохорова Вікторія Володимирівна - Українська інженерно-педагогічна академія

Вагонова Олександра Григорівна - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Єрмошкіна Олена Вячеславівна - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Макурін Андрій Андрійович - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Пашкевич Марина Сергіївна - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Усатенко Ольга Володимирівна - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Лазебник Лариса Леонідівна - Університет державної фіскальної служби України

Чуріканова Олена Юріївна - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Бардась Артем Володимирович - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Бойченко Микола Вікторович - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Іванова Марина Іллівна - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Трифонова Олена Василівна - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Швець Василь Якович - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Красовська Олена Юріївна - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Касян Сергій Якович - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

Метеленко Наталія Георгіївна - Запорізька державна інженерна академія

Петруня Юрій Євгенович - Університет митної справи та фінансів


ВипускиРубрикиАвториКлючові слова

Стаття

Випуск:2020 №4 (72)
Рубрика:Менеджмент
УДК:379.85: 392.8 (477)
DOI:https://doi.org/10.33271/ebdut/72.126
Мова статті:Українська
Сторінки:126-132
Заголовок:Аналіз привабливості гастрономічного туризму в Україні та в одеській області
Автори:Трішин Ф. А., Одеська національна академія харчових технологій,
Крупіца І. В., Одеська національна академія харчових технологій,
Байрачна О. К., Одеська національна академія харчових технологій,
Шведюк К. Г., Одеська національна академія харчових технологій
Анотація:Методологія дослідження. Методологічною базою дослідження виступив системний підхід, завдяки якому туристична галузь та її окрема складова – гастрономічний туризм, були розглянуті як багатогранне явище, яке тісно пов’язане з економічною, культурною та екологічною сферами функціонування суспільства. Поряд з цим було використано SWOT-аналіз, який дозволив виявити сильні та слабкі сторони гастрономічної туристичної галузі України, а також компаративістський аналіз, на основі якого було встановлено специфіку галузі гастрономічного туризму в Одеській обл. Результати. У статті розглянуто основні аспекти гастрономічного туризму як сучасного різновиду туристичних послуг та проаналізовано його розвиток в регіональному та національному розрізах. Визначено кількість гастрономічних фестивалів в Україні за останні роки та їх регіональну зосередженість. Одним із найбільш привабливих видів туризму визнано гастрономічний туризм, мета якого полягає не стільки в знайомстві споживачів з екзотичними стравами, скільки в можливості пізнання культури певної країни. Розглянуто та проаналізовано дегустаційні тури, які пропонуються на українському туристичному ринку, а також гастрономічні фестивальні заходи Одеської обл. На основі аналізу пропозиції на ринку туристичних послуг виявлено її недостатній рівень як з кількісної, так і якісної характеристик. Новизна. Виявлено сильні та слабкі сторони гастрономічної туристичної сфери України та встановлено, що українська гастрономічна інфраструктура має достатньо сильних сторін і можливостей для запобігання загрозам і підсилення існуючих слабких сторін галузі. Виокремлено об’єкти привабливості для гастрономічного туризму, які є популярними в Одеській області та в Україні. Встановлено специфіку гастрономічної культури Одеського регіону в порівнянні із загальноукраїнською та показано шляхи її популяризації серед потенційних споживачів. Практична значущість. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними для підприємців, які здійснюють свою економічну діяльність у сфері гастрономічного туризму як в Одеському регіоні, так і в Україні в цілому. Поряд з цим вони можуть зацікавити безпосередньо самих туристів при виборі сфери відпочинку, а також національні меншини, які проживають на певній території, через можливість продемонструвати власну автентичність через їжу, зберігаючи при цьому традиції й отримуючи додаткові доходи. 
Ключові слова:Гастрономічний туризм, Тенденції розвитку, Гастрономічні фестивалі, Дегустаційні тури, Аналіз, Одеський регіон
Файл статті:EV20204_126-132.pdf
Література:
  • 1. McKercher, B., Okumus, F., & Okumus, B. (2018). Food Tourism as a Viable Market Segment: It’s All How You Cook the Numbers! Journal of Travel & Tourism Marketing. Vol.25(2), pp. 137-148. https://doi.org/10.1080/10548400802402404
  • 2. Basiuk, D.I. (2012). Innovatsiinyi rozvytok hastronomichnoho turyzmu v Ukraini. Naukovi pratsi NUKhT, Vol. 45, 128-132.
  • 3. Wolf, E. (2017). Culinary Tourism: The Hidden Harvest. Travel & Tourism Marketing, Vol.25, pp. 137-148.
  • 4. Ofitsiynyi sayt Vsesvitnoi asotsiatsii hastronomichnoho turyzmu. Retrieved from http://www.worldfoodtravel.org.
  • 5. Hall, C.M., & Mitchell, R. (2018). Tourism Business Frontiers: Consumers, Products and Industry. Retrieved from https://www.globalspec.com/reference/47077/203279/ch apter-16-gastronomy-food-and-wine-tourism.
  • 6. UNWTO Tourism Highlights 2018. Retrieved from https://www.e- unwto.org/doi/pdf/10.18111/9789284419029
  • 7. Krupitsa, I.V., & Bayrachna, O.K. (2020). Peredumovi ta perspektyvy rozvytku festivalnogo turizmu v Odeskiy oblasti. Ukrainskiy zhurnal prykladnoi ekonomiky, Vol. 5(1). 133-141. https://doi.org/10.36887/2524-0455-2019-2-1
  • 8. Koveshnikov, V.S. (2018). Vynnyi ta hastronomichnyi turyzm: vazhlyvyi potentsial rozvytku ekonomiky. Investytsii: praktyka ta dosvid, Vol. 4, 32-37.
  • 9. Kornilova, V.V. (2018). Suchasni tendentsii rozvytu hastronomichnoho turyzmu. Efektyvna ekonomika, Vol. 2 Retrieved from http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/2_2018/37.pdf.
  • 10. Tsehelnyk, A.O. (2019). Etnichna kukhnia yak chynnyk rozvytku kulinarnoho turyzmu. Visnyk Derzhavnoi akademii kerivnykh kadriv kultury i mystetstv, Vol. 8, 105-110.
  • 11. Midlton, V. (2018). Menedzhment turizma. Moskva: Yuniti.

Адреса редакції:

Кафедра економічної теорії та міжнарожних економічних відносин, НТУ «Дніпровська політехніка», проспект Яворницького, 19, м. Дніпро, Україна, 49005.

 

Телефони для довідок: +380 (56) 47-15-66, +380 (97) 115-75-45 – провідний редактор Черченко Ніна Альбертівна.

 

 E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Nike
Air Force 1

Головний редактор журналу

Пилипенко Г. М., доктор економічних наук, професор кафедри туризму та економіки підприємства НТУ «Дніпровська політехніка»


Заступники головного редактора:

Вагонова О. Г., доктор економічних наук, завідувач кафедри прикладної економіки, підприємництва та публічного управління НТУ «Дніпровська політехніка»

Амоша О. І., академік НАН України, доктор економічних наук, почесний директор Інституту економіки промисловості Національної академії наук України



Голова редакційної ради

Швець В. Я., доктор економічних наук, завідувач кафедри менеджменту НТУ «Дніпровська політехніка»


Члени редакційної колегії:

Бардась А.В., д. е. н.; Безугла Л.С., д. е. н.; Бєлобородова М.В., к. е. н.; Бондаренко Л.А., к.е.н.; Бойченко М.В., д. е. н.; Булєєв І.П., д. е. н.; Герасименко А.Г., д. е. н.; Герасименко Т.В., к. геол. н.; Григоренко І.В., к. е. н., Добрянська Н.А., д. е. н.; Єрмошкіна О.В., д. е. н.; Залознова Ю.С., член-кореспондент НАН України, д. е. н.; Іванова М.І., д. е. н.; Касян С.Я., к. е. н.; Корнєєв В.В., д. е. н.; Красовська О.Ю., д. е. н.; Литвиненко Н.І., д. е. н.; Макурін А.А., д. е. н.; Павлова В.А., д. е. н.; Пашкевич М.С., д. е. н.; Пилипенко Ю.І., д. е. н.; Прушківська Е.В., д. е. н.; Славкова А. А., к. е. н.; Смєсова В.Л., д. е. н.; Терещенко Е.Ю., к. т. н.; Трифонова О.В., д. е. н.; Усатенко О.В., д. е. н.; Шинкаренко Н.В., к. е. н; Чуріканова О.В., д. е. н.; Якименко-Терещенко Н.В., д. е. н.


Закордонні члени редакційної колегії:

Даріюш С. (Університет AGH, м. Краків, Польща), Кошебаєва Г.К. (Карагандинський державний університет, м. Караганда, Казахстан), Росак-Широцка Й. (Ченстоховський технологічний університет, м. Ченстохова, Польща), Січінава А. (Грузинський технічний університет, м. Тбілісі, Грузія), Тарас В. (Університет Північної Кароліни, м. Грінсборо, США, Юревічейне Д. (Вільнюський технічний університет Гедімінаса, м .Вільнюс, Литва).


Провідний редактор Черченко Н. А.

Літературний редактор Ісакова М. Л.

Технічний редактор Літвінов Ю.І.

Nike WMNS Air Force 1 Shadow White/Hydrogen Blue-Purple