Анотація: | Методологія дослідження. У статті досліджуються та обґрунтовуються методи прогнозування споживчого попиту які використовуються для моделі розрахунку оптимального плану виробництва готової продукції з урахуванням технологічних, експлуатаційних та ринкових обмежень. Результати. Запропоновано моделі розрахунку оптимального обсягу виробництва продукції. Впровадження цих моделей дозволяє компанії бути більш конкурентоспроможною. Дослідження проводилось у комбінаті «Придніпровський», м. Дніпро, Україна. Компанія - це сучасний, механізований та автоматизований бізнес. На сьогоднішній день компанія виробляє більше ста видів молочної продукції. Компанія контролює умови виробництва, зберігання та транспортування своєї продукції з ферми до продажу готової продукції. Економічна ефективність комбінату «Придніпровський» залежить від своєчасного та правильного реагування на попит споживачів. Тому підприємство повинно адаптувати плани та асортимент продуктів. Ці зміни планів впроваджують від одного разу на місяць до одного разу на десять днів. Плани коригування в більшості випадків здійснюються за критеріями доходу або обсягом продажів. Розрахунки, зазвичай, виконується вручну. Практика управління показує, що такі плани та управлінські рішення є недосконалими. Недоліки зумовлені браком досвіду, часу на розгляд усіх факторів та помилками фахівців з планування. Запропонована методологія усуває ці недоліки і дозволяє запровадити науково-обґрунтовані методи і моделі для пошуку оптимальних рішень та за рахунок цього підвищити прибутковість цього підприємства. Новизна. Запропоновані моделі та методи відрізняються від існуючих за формалізованим науково обґрунтованим підходом, використанням економічних математичних моделей оцінки попиту та дозволяють розрахувати оптимальний план випуску готової продукції з урахуванням технологічних та ринкових обмежень. Практична значущість. Запропоновано моделі прогнозування попиту та розрахунку оптимального плану виробництва комбінату «Придніпровський». Моделі дозволяють підвищити прибутковість та конкурентоспроможність цього підприємства. Представлені в статтірезультати дослідження представляють практичний інтерес для підприємств, що працюють на споживчому ринку. |
Література: | - 1. Chorna, L.O., Chumak, O.M., & Chorna, N.Yu. (2010). Vyrobnycha programa. Problemy organizatsii. Efectivna economika: electronnne naukove fakhove vydannia, (10). Received from http: // www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=375
- 2. Bilenkyi, O.Yu. (2013). Udoskonalennia sys- temy upravlinnia sortuvanniam produktsii: napriamky ta efektyvnist. Visnyk ONU imeni I.I. Mechnikova. Vol- ume 18, 1/1, 31-37.
- 3. Haydaienko, O., Kushnir, T. (2016). Analiz bezzbytkovosti pidpryiemstva na prykladi «Dniprope- trovskoi pekarni №9». Bukhhalterska ekonomika up- ravlinnia: naukovi zapysky: mizhnarodnyy zbirnyk nau- kovykh prats Lutskoho NTU, № 1 (9). Part 1, 72-78.
- 4. Paderin, I.D. (2015). Vyrobnycha prohrama yak osnova dynamichnoi systemy planuvannia promyslovykh pidpryiemstv. Zhurnal AMSU. Seriya «Ekonomika», 1 (53), 135-142.
- 5. Povidaychyk, M.M. (2014). Osoblyvosti stratehichnoho planuvannia vyrobnychoi prohramy lehkoi promyslovosti v pryzovykh umovakh v umovakh nevyznachenosti. Naukovyy visnyk Uzhhorodskoho uni- versytetu. Seriia «Ekonomika», 1(42), 59-63.
- 6. Feschur, R.V., & Svirska, O.B. (2010). Mar- ketynhove planuvannia vyrobnychoi prohramy firmovoho biznesu. Teoretychni ta prykladni pytannia ekonomiky: zbirnyk naukovykh prats Kyivskoho natsionalnoho universytetu, (23), 112-121.
- 7. Karpenko, І.І. (2014). Optymizatsiia vyrobntchoi prohramy pidpryiemstva cherez nezrozumili obmezhennia. Upravlinnia rozvytkom skladnykh system: Zbirnyk naukovykh prats Kyivskoho natsijnalnoho uni- versytetu budivnytstva ta arkhitektury, (20), 170-173.
- 8. Demydenko, M. (2019). Enterprise resource planning systems. Saarbrucken, Deutschland: LAM- BERT Academic Publishing, 142 p.
- 9. Demydenko, M.A. (2017). Economic and mathematical model of optimal pricing of suppliers and processors of raw materials for sustainable development of the mining and metallurgical complex of Ukraine. Proceedigs from: MIIM’ International Scientific Confer- ence Anti-Crisis Management: State, Region, Enter- prise», Part III, Le Mans, France: Baltic States. (1), 141-142.
- 10. Demydenko, M.A., Churikanova O.Yu. (2019). Ekonomiko-matematychna model optymizatsiyi marketynhovykh kompaniy v poshukovykh systemakh. «Intelekt XXI», vypusk (2), 27-30.
- 11. Churikanova, O.Yu. & Demydenko, M.A. (2019). Modeli pidtrymky pryynyattya rishen pry torhivli krypto valyutoyu. Visnyk KHNU, (2), 89-103. Khmelny- tskyy. DOI: 10.31891/2307-5740-2019-268-2-114-118.
- 12. Demidenko, M. (2018). Metod vyboru ERP- system za dopomohoiu modeley bahatokryterialnoi op- tymizatsii. Naukovyi Visnyk NHU, (5), 132-137. DOI: 10/29202/nvngu/2018-5/21.
- 13. Demydenko, M.A. (2014). Optymizatsiya funktsionuvannya ukrainskoho biznesu na natsionalnomu ta zovnishniomu rynkakh v umovakh uskladnennya postachannya syrovyny. Sotsialna vidpovidalnist vlady, biznesu, horomadian. T.1. H.H. Pivnyak (Ed). Diprope- trovsk: NHU.
- 14. Kabachenko, D.V. Pryynyattia upravlinskykh rishen v umovakh nevyznachenosti ta ryzyku. Ekonomichnyy visnyk Natsionalnoho Hirnychoho Uni- versytetu, 2 (58), 107-115.
- 15. Kabachenko, D.V., & Lutsenko, A.V. (2015). Vybir v realyzatsii stratehii upravlinskoho personalu pidpryiemstva. Naukovyy visnyk Khersonskoho derzhavnoho universytetu. Seriya: Ekonomichni nauky, Vyp. 15, Ch. 1, 58-62. Kherson: Khersonsʹkyy derzhavnyy universytet, Vydavnychyy dim «Helvetyka».
|