ВипускиРубрикиАвториКлючові слова

Стаття

Випуск:2020 №4 (72)
Рубрика:Менеджмент
УДК:338.484
DOI:https://doi.org/10.33271/ebdut/72.118
Мова статті:Українська
Сторінки:118-125
Заголовок:Розвиток підприємств готельно-ресторанного бізнесу Дніпропетровської області та напрямки ефективної організації готельного господарства регіону
Автори:Приймак Н. С., ДонНУЕТ ім. М. Туган-Баранговського,
Ніколайчук О. А., ДонНУЕТ ім. М. Туган-Баранговського,
Олініченко І. В., приватний підприємець
Анотація:Методологія дослідження. Результати проведеного дослідження отримані за рахунок застосування методів: аналізу – для оцінювання тенденцій розвитку готельно-ресторанного бізнесу регіону; порівняння – для визначення рівня співпадіння тенденцій розвитку сфери господарювання та ключових показників розвитку регіону; узагальнення – для встановлення ключових проблем розвитку готельно-ресторанного бізнесу регіону. Результати. На основі аналізу ключових показників функціонування підприємств готельно-ресторанного бізнесу Дніпропетровської області за 2017–2019 роки (кількості підприємств досліджуваної галузі, їх структури за видами та масштабами діяльності, чисельності зайнятих трудових ресурсів, динаміки фінансових результатів діяльності та рентабельності) доведено, що дана сфера господарювання у регіоні знаходиться в кризовому стані та потребує підтримки та стимулювання свого розвитку на стратегічному рівні. Для забезпечення стабільності розвитку та створення сприятливих умов ефективної організації підприємств готельного господарства запропоновано дві групи заходів, які передбачають, з одного боку, активізацію менеджменту підприємств даної сфери, а з іншого –розробку стратегічно-орієнтованих заходів пролонгованого характеру на рівні держави та регіонального управління. Перша група заходів дозволить досягти ефективної організації підприємств даного бізнесу, а друга – сформувати умови функціонування готельно-ресторанного бізнесу на засадах конкурентоспроможності та високих стандартів обслуговування. Новизна. Проведене дослідження дозволило виявити регіональні особливості функціонування підприємств готельно-ресторанного бізнесу, які було покладено у основу формування стратегічно-орієнтованих заходів розвитку готельно-ресторанного бізнесу з урахуванням автентичних потреб регіонального утворення та вимог сьогодення. Практична значущість. Отримані результати аналізу особливостей та результатів функціонування підприємств готельно-ресторанного бізнесу Дніпропетровської області дозволяють визначити об’єктивний стан даної сфери господарювання регіону та використати їх для розробки програм розвитку та підтримки готельного господарства та ресторанного бізнесу в постпандемійний період. 
Ключові слова:Готельно-ресторанний бізнес, Організація готельного господарства, Туризм, Управління, Регіональне управління, Розвиток, Стратегічні програми, Ефективність
Файл статті:EV20204_118-125.pdf
Література:
  • 1. Zakharova, S.H. (2015). Analiz vplyvu faktoriv zovnishnoho seredovyshcha na rozvytok hotelno- restorannoho hospodarstva Ukrainy. Naukovi pratsi Chornomorskoho derzhavnoho universytetu imeni Petra Mohyly kompleksu «Kyievo-Mohylianska akademiia». Seriia: Derzhavne upravlinnia, T. 263, Issue 252, pp. 78-83.
  • 2. Hoteli ta inshi mistsia dlia tymchasovoho prozhyvannia Dnipropetrovskoi oblasti. Retrieved from http://www.dneprstat.gov.ua/statinfo/tur/tur3.htm
  • 3. Diialnist pidpryiemstv Dnipropetrovskoi oblasti. Retrieved from http://www.dneprstat.gov.ua/statinfo/rpid/ .
  • 4. Analiz stanu ta vyznachennia tendentsii sotsialno-ekonomichnoho rozvytku Dnipropetrovskoi oblasti ta yii administratyvno-terytorialnykh odynyts za
  • 2014-2018 roky. Retrieved from https://adm.dp.gov.ua/storage/app/media/uploaded- files/analizStanuTaviznachennjaTendenciy_2019.pdf
  • 5. Sait Dnipropetrovskoi oblasnoi derzhavnoi administratsii. Retrieved from https://adm.dp.gov.ua/pro- oblast/dnipropetrovshina/ekonomichnij-potencial
  • 6. Prohrama rozvytku turyzmu u Dnipropetrovskiy oblasti. Retrieved from https://oblrada.dp.gov.ua/rishennia/sklikannia-7/x- sesiya/246-10vii-11-10-2017/
  • 7. Zaytseva, V.M. (2016). Shliakhy vdoskonalennia system strakhuvannia v turyzmi. Hlobalni ta natsionalni problemy ekonomiky, (10), 335-338.
  • 8. Korol, O.D., Rudenko, V.P., Khomut, Z.I. & «et al». (2010). Heohrafichni aspekty rozvytku turyzmu (na prykladi Ukrainy ta Polshchi). Chernivtsi: Cher- nivetskyy natsionalnyy universytet.
  • 9. Liebiediev, I.V. (2018). Stalyy rozvytok turyzmu: dosvid Yevropeyskoho Soiuzu i zavdannia dlia Ukrainy. Visnyk cotsialno-ekonomichnykh doslidzhen, 3 (67), 162-173.