Випуски | Рубрики | Автори | Ключові слова |
Стаття
Випуск: | 2023 №1 (81) |
Рубрика: | Економіка підприємства |
УДК: | 658.562 |
DOI: | https://doi.org/10.33271/ebdut/81.150 |
Мова статті: | Українська |
Сторінки: | 150-156 |
Заголовок: | Теоретико-методологічні аспекти визначення якості послуг у туристичному бізнесі |
Автори: | Пилипенко Г. М., НТУ «Дніпровська політехніка», Смєсова В. Л., НТУ «Дніпровська політехніка», Безугла Л. С., НТУ «Дніпровська політехніка», Бондаренко Л. А., НТУ «Дніпровська політехніка» |
Анотація: | Методологія дослідження. Методологічною основою дослідження послугували такі загальнонаукові методи, як історичний і логічний – при виокремленні концептуальних засад дослідження якості товарів в історії економічної думки; аналіз та синтез – при дослідженні співвідношення між категоріями «споживча вартість», «корисність», «цінність»; наукова абстракція – при встановленні сутності понять «якість» та «якість туристичних послуг». Результати. На основі аналізу домінуючих у марксистській та неокласичній економічній науці підходів до розуміння сутності поняття «якість» виявлено її розгляд як з точки зору об’єктивних, так і суб’єктивних характеристик. Встановлено відсутність категоріального оформлення даного поняття, яке тлумачиться в сучасній економічній літературі, з одного боку, як сукупність властивостей товару або послуги і як відношення до них самого споживача, з іншого. Акцентовано увагу на необхідності формування інтегрованого підходу до розуміння сутності поняття «якість», в якому було б поєднано об’єктивістський і суб’єктивістський погляди на даний феномен. Новизна. Встановлено подвійну природу поняття «якість», яка полягає у відображенні набору конкретних властивостей і характеристик товару (об’єктивна сторона), а також особливостей його індивідуального сприйняття при безпосередньому задоволенні потреб (суб’єктивна сторона). Дано визначення категорії «якість» як сукупності властивостей і характеристик товару, що формують його здатність задовольняти потреби споживача та відповідати очікуванням щодо неї реальному сприйняттю конкретним клієнтом у даний момент часу. Практична значущість. Результати дослідження мають прикладний характер, оскільки розуміння подвійної природи якості товару дозволяє обрати дієві інструменти впливу на підвищення її рівня за рахунок своєчасної діагностики проблем в діяльності туристичних підприємств та їхнього вирішення. |
Ключові слова: | Якість товару, Товар і його властивості, Споживча вартість, Корисність, Цінність, Методологія марксизму, Неокласична методологія, Туристична послуга |
Файл статті: | EV20231_150-156.pdf |
Література: |
|